Stangtøj eller skræddersyet

256px-Tape_measure_colored

Open Source giver bedre mulighed for at skræddersy løsningen. Copyright: Wikimedia

Magasinet Kommunikatøren gav “Sådan leder du et webprojekt” en positiv anmeldelse men kritiserede bogen for ikke at beskæftige sig med valget mellem Open Source CMS og et standard licensbaseret  system.

Det giver jeg anmelderen ret i.

Her er en simpel gennemgang af forskellene på de to typer CMS, og hvad I skal tage højde for før valget.

Drift:

Jeg starter med slutningen af udviklingsprocessen, nemlig driften efter lanceringen. Her er det nemlig, at en af de største forskelle på Open Source og standard systemer viser sig. Det handler om opdateringer.

Open Source:

Der er generelt flere opdateringer til Open Source systemer, fordi der er mange forskellige udviklingsmiljøer koblet på systemet.

Når I som webansvarlige logger jer ind i backend vil I ofte blive mødt med notifikationer om, at der er en opgradering af et eller flere moduler.

Med mindre der er digitalt teknisk kyndige i huset er I her afhængige af, at leverandøren eller den tekniske samarbejdspartner gennemfører opdateringen. Den kan have indflydelse på funktionaliteten og på sikkerheden i systemet.

I praksis har de fleste en driftsaftale med udviklingshuset, som løbende sørger for at gennemføre relevante opdateringer.

Licensbaseret

Et  licensbaseret system opgraderes sjældnere og i et mere kontrolleret forløb, fordi udviklingen af standardsystemer er centralt styret.  Til gengæld skal der  betales for licens opgradering til en ny version, og den kræver også tekniker bistand. Der vil altså også her være økonomiske omkostninger. Men I vil nok opleve det som at er længere perioder med “fred” i systemerne.

Valget står mellem at koble sig på et fortløbende udviklingsmiljø som tilbyder løbende ændringer  og forbedringer eller et mere fastlåst udviklingsmiljø, som med nogle års mellemrum tilbyder et stor samlet  opgradering af systemet.

Økonomiske forskelle: Intet er gratis

Open Source CMS koster ingen licens og kan ofte downloades gratis direkte fra nettet.

Et standard CMS kræver licens-betaling.

Begge systemer indebærer udgifter til design, projektledelse, teknisk udvikling og tilpasning.

I praksis bliver budgettet ofte det samme for de to systemer, fordi et Open Source System kræver flere timer til teknisk udvikling. Valget bør derfor ikke være baseret på økonomi men på hvilket system, der matcher jeres behov.

Tekniske forskelle: Stangtøj eller skræddersyet

Open Source Systemer har som navnet angiver en åben kildekode. Det betyder, at enhver udvikler i verden kan tilpasse og videreudvikle koden. I får en skræddersyet løsning, som kan opfylde specielle behov og eventuelt spille sammen med eksterne databaser. I er ikke bundet til en bestemt leverandør men kan flytte f ex videreudvikling af sitet over til et nyt sæt udviklere.

Et standardsystem som Sitecore giver dog også kunden mulighed for at flytte sin licens men i praksis kan det være sværere for et sæt nye udviklere at overtage et standardsystem end arbejde videre i en åben kildekode.

Open Source udvikles løbende i store globale communities. Antallet af moduler er kæmpe stort – og ofte uoverskueligt. I praksis er det op til de tekniske udviklere at gennemsøge udviklingsplatformen for moduler og funktionalitet, der passer til netop jeres løsning.

Standardsystemer er beskyttede produkter, som kun producentens egne udviklere har adgang til. Kunden køber en pakkeløsning, der består af en række færdigudviklede moduler. I  får et stykke tøj, der kommer til at sidde nogenlunde, som det skal , men I kan ikke ændre grundsnittet og få lavet en buksedragt i stedet for en habit. Generelt er der færre valgmuligheder – og dermed færre beslutninger.

Brugerfladen: Design og funktionalitet

Open Source systemerne: har som regel en skrabet backend med en simpel basisopsætning og  adgang til en editor, der har hentet sine symboler fra Word.

Til gengæld sørger de store udvikler-communities for, at det ofte opleves nemmere og mere “smooth” at redigere i den simple flade, ikke mindst fordi man i nogle systemer som Drupal og WordPress kan tilgå administrator delen fra frontend i stedet for at skulle finde indholdet inde i et gammeldags mappesystem.

Licensbaserede systemer har ofte en designet administratorflade med ikoner og symboler og en mere overskuelig opsætning. Webredaktørerne og administratorer vil opleve grafikken som mere ‘færdig’.

 

 

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar