Private sites skal være tilgængelige

I dag er det kun offentlige hjemmesider, som er underlagt krav om, at de skal være tilgængelige for personer med handicap. EU-Parlamentet vil udvide pligten til også at gælde visse private hjemmesider.

Flere og flere services bliver digitale, og derfor bliver blinde og andre handicappede mere og mere afhængige af at få information fra både offentlige og private sites.

Men kun en trediedel af de 761.000 hjemmesider i den offentlige sektor i EU opfylder internationale webstandarder for tilgængelighed, f.eks ved at give brugeren mulighed for bruge skærmlæsere, forstørre tekst og billeder, forsyne videoer med tegnsprog, understrege klikbare links eller gøre hjemmesiden navigerbar med et tastatur.

Et stort flertal  i EU-Parlamentet har vedtaget at skærpe reglerne for offentlige hjemmesider og også stille krav til sites, der drives af private aktører f ex indenfor energiforsyning og andre offentlige tjenester. De nye regler er endnu ikke vedtaget af EU-landene.

Også FN’s handicapkonvention indeholder en ret for de handicappede til at kunne få tilgængelig information fra hjemmesider.

Institut for Menneskerettigheder er derfor gået sammen med firmaet Siteimprove om at undersøge den digitale tilgængelighed på danske hjemmesider og har blandt andet fået produceret film om problemet:

Se Digitaliseringsstyrelsens praktisk tips til hvordan man arbejder med tilgængelighed

Flere tips om arbejdet med tilgængelighed her

Følg den løbende diskussion om emnet på hastag:

#webaccessibility

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar